

Spædbarnskolik kendetegnes ved hyppige og ofte langvarige skrigetur hos spædbørn, der ellers er raske og tager normalt på i vægt. Som regel starter kolikken, når barnet er to uger gammelt og stopper i over 90 procent af tilfældene, når barnet er tre til fire måneder.
I langt de fleste tilfælde er spædbarnskolikken stoppet, når barnet er fem måneder. Efterhånden holder skrigeturene op, og det giver ingen følger hos barnet.
Selve årsagen til kolik hos babyer er ukendt, og der findes ingen effektiv behandling. Her på siden kan du læse mere om symptomer og alternativ behandling, som kan have en positiv virkning hos nogle babyer.
Hvad er spædbarnskolik?
Kolik hos spædbørn er langvarige skrigeture eller uro, der varer længere end tre timer om dagen og forekommer i mere end tre dage om ugen. Kolik opstår hos raske børn, der er under fem måneder gamle og ellers har en normalt vægtstigning.
Som regel begynder kolikken i barnet anden leveuge og topper omkring barnets sjette leveuge. For børn, der ikke har kolik, er det normalt at skrige i op til to timer dagligt i de første seks leveuger. Mens kolikbørn skriger mere end tre timer om dagen.
Hvilke symptomer er der på spædbarnskolik?
Som nævnt er de faste symptomer på spædbarnskolik langvarige og hyppige skrigetur. Samtidig har børn med kolik ofte også udspilet mave og meget tarmluft og bøvser og gylper derfor meget.
Det er også et almindeligt symptom, at barnet har forstyrret søvn og sover uroligt med mange opvågninger.
Du skal være særlig opmærksom, hvis barnet ikke tager nok på i vægt. Det er ikke et symptom på kolik og kan være et tegn på, at der er noget andet i vejen.
Hvordan behandles spædbarnskolik?
Spædbarnskolik bliver ikke behandlet i traditionel forstand. Men du kan selv afprøve nogle generelle råd, der kan have god virkning på kolikken. Du kan også søge behandling hos en kiropraktor eller osteopat.
Hvad kan du selv gøre?
Her er en række råd, du selv kan prøve derhjemme:
- Lad barnet spise sig mæt
- Lad barnet bøvse under måltidet for at undgå for meget luft i tarmen
- Skift ikke bryst for hurtigt under amning, da den fede mælk kommer til sidst
- Sikre dig at ammestillingen er korrekt
- Sukkervand kan have en kortvarig effekt hos nogle
- Lyden af støj fra en vaskemaskine eller lignende kan have en beroligende effekt
- Prøv at udelade komælk fra barnets kost
Osteopatisk behandling af kolik
Osteopati er en manuel form for behandling, hvor man kigger på kroppen som helhed, og derfor undersøges hele kroppen og dets systemer. Konkret består en undersøgelse af en snak med forældrene om deres oplevelser med barnet.
Herefter bliver der foretaget en grundig undersøgelse af hele kroppen. I undersøgelsen vil der være særligt fokus på eventuelle spændinger, som barnet måtte have.
Når en osteopat behandler spædbarnskolik, sker det udelukkende med hænderne, mens sammenhængene mellem barnets symptomer forklares. Årsagen til symptomerne sidder ofte et andet sted, og derfor behandles der ikke kun efter symptomernes placering. Det sker dog altid med henblik på at lindre eller fjerne kolikken.